Κατασκευή νέου ηλεκτρολογικού πίνακα

Στο νέο μου εργαστήριο έχει τριφασικό ρεύμα (βιομηχανικό) αλλά δεν είχε ηλεκτρολογικό πίνακα.

Το μόνο που είχε ήταν ο παρακάτω διακόπτης (τύπου μαχαίρι) με 3 ασφάλειες τήξεως 35Α (μία για κάθε φάση).

Τα φώτα και οι πρίζες ήταν συνδεδεμένα απευθείας στον διακόπτη. Έτσι δεν υπήρχε η παραμικρή ασφάλεια. Το παραμικρό ατύχημα (ηλεκτροπληξία ή βραχυκύκλωμα) θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο.

Γι’ αυτό σχεδίασα έναν τριφασικό πίνακα με τριφασικό ρελέ διαφυγής (R.C.D.). Το σχέδιο έγινε με την βοήθεια αυτού του πολυγραμμικού σχεδίου.

Έβαλα 2 ξεχωριστές ασφάλειες για τα υπάρχοντα φώτα και πρίζες, 1 τριφασική 16Α για το κομπρεσέρ αέρα, 2 ασφάλειες 16Α για τις πρίζες του εργαστηρίου, ξεχωριστή ασφάλεια 10Α για τα φώτα του εργαστηρίου. Έτσι χώρισα τις δικές μου πρίζες σε 2 ομάδες, μία στον νέο πάγκο εργασίας και στο φαλτσοπρίονο και μία στο πάγκο που έχω τα 3 εργαλεία. Όλες οι γέφυρες έχουν τη σωστή διάμετρο καθώς και οι γραμμές που τραβήχτηκαν είναι διατομής 2,5 mm2 για τις πρίζες και 1,5 mm2 για τα φώτα.

Επίσης οι φάσεις είναι κατανεμημένες (στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνονται με τα νούμερα 1,2,3)

Τον πίνακα τον έλεγξε ηλεκτρολόγος πριν το βάλω και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Το αποτέλεσμα:

Προσθέτω την εικόνα (σε υψηλή ανάλυση) από τα σύμβολα που έφτιαξα για να κολλήσω στον πίνακα. Τα σύμβολα τα βρήκα στο ίντερνετ και κάποια τα επεξεργάστηκα με photoshop (πρόσθεσα σκιές από κάτω) και η τελική μακέτα έγινε με illustrator.

hlektrikos pinakas symbols

3 thoughts on “Κατασκευή νέου ηλεκτρολογικού πίνακα

 1. Ωραια δουλεια και ειδικα τα σχηματα.
  Αλλα που τα βρηκες αυτα τα ραγουλικα? κινεζιες ή βουλγαρικες ειναι? εγω δεν τα ςμπιστευομαι.

  • Σε ευχαριστώ Νεκτάριε. Με το “ραγουλικά” εννοείς τα στοιχεία του πίνακα φαντάζομαι. Τα εμπιστεύομαι γιατί είναι Ιταλικά εκτός από το ρελέ διαφυγής που είναι κινέζικο και το οποίο θα το αλλάξω με την πρώτη ευκαιρία.

 2. Πρόσφατα ἄλλαξα πίνακα στὸ σπίτι. Ἔχω νὰ κάνω τὶς ἐξής παρατηρήσεις.
  1. Ὄχι κινέζικα, πάρτε ὅτι καλύτερο κυκλοφορεῖ στὴν ἀγορά. Ἀν γίνει ἡ στραβὴ ἡ ζημιὰ θὰ εἶναι μακρὰν μεγαλύτερη.
  2. Οἱ διακόπτες/ἀσφαλοδιακόπτες νὰ εἶναι διπολικοί, δηλαδὴ νὰ κόβουν ὅχι μόνο τὴν φάσιν ἀλλὰ καὶ τὸν οὐδέτερο. Διαφορετκά, τὸ ῤελὲ διαφυγῆς δὲν θὰ σηκώνεται ἀν δὲν ἀποσυνδεθεῖ τὸ προβληματικὸ φορτίο.
  3. Ἡ κεντρικὴ ἀσφάλεια στὸν πίνακα εἶναι 32A, ἔβαλα ὅμως σὲ σειρὰ καὶ μιὰ ἀσφαλειοθήκη μὲ ἀσφάλεια τήξεως στὰ 35A.

Άφησε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.