Νέος Πάγκος Επιτραπέζιων Εργαλείων (Δισκοπρίονο – Φρέζα – Σέγα)

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια. Είχα ένα παλιό γραφείο, μεταλλικός σκελετός και ένα MDF από πάνω. Κάπου το είχα δει τότε στο ίντερνετ και αποφάσισα να το κάνω. Θα έβαζα δισκοπρίονο και φρέζα (ρούτερ) να τα κάνω επιτραπέζια. Ο μεταλλικός σκελετός που ακουμπούσε το ξύλο δημιουργούσε ένα ορθογώνιο με τέτοιες διαστάσεις που χωρούσανε ανάμεσα και τα 2 εργαλεία. Το δισκοπρίονο έτσι όπως μπήκε έκοβε προς την μεγάλη πλευρά του γραφείου. Αυτό που έκανα τότε είναι να ανοίξω μια μεγάλη τρύπα στο υπάρχων MDF του γραφείου, να κόψω 2 κομμάτια MDF και να βιδώσω τα εργαλεία σε αυτά, και τα 2 κομμάτια “καθόντουσαν” πάνω στο γραφείο. Αυτή είναι η αρχική κατασκευή:

Οι διακόπτες που φαίνονται στην παρακάτω φώτο, έχουν μέσα ρελέ που οπλίζει κατά την ενεργοποίηση του εργαλείου. Με αυτόν τον τρόπο τα πάντα σβήνουν και παραμένουν σβηστά σε περίπτωση που πέσει το ρεύμα και ξανάρθει. Επίσης υπήρχε ένας διακόπτης πανικού (το κόκκινο μανιτάρι) το οποίο απενεργοποιεί το ρεύμα συνολικά στον πάγκο μόλις αυτό πατηθεί. Μια πρίζα στην άκρη του πάγκου (δεξιά στην φώτο) συνδέεται με τα 2 ρελέ των εργαλείων και έχει ρεύμα μόνο αν κάποιο από αυτά λειτουργεί. Εκεί μπαίνει η σκούπα και έτσι με το που ενεργοποιώ οποιοδήποτε εργαλείο η σκούπα ξεκινά να ρουφάει.

Στην από κάτω φώτο φαίνεται το ορθογώνιο πλαίσιο που εντός του μπήκαν φρέζα και δίσκος.

Η πρώτη αναβάθμιση έγινε όταν έφτιαξα και τρίτο καπάκι MDF για να βάλω την σέγα. Την ίδια μέρα συνειδητοποίησα πως τα 16 χιλιοστά που χάνω στο πάχος (λόγω MDF) μου βγάζουν άχρηστο το εργαλείο διότι λόγω της ταλάντωσης της πριονόλαμας δεν μπορούσα να κόψω παρά ελάχιστο πάχος ξύλου. Αν έβαζα να κόψω κάτι με μεγαλύτερο πάχος η σέγα μου το κλοτσούσε πάνω. Έτσι αποφάσισα να αγοράσω πλάκα αλουμινίου 3ων χιλιοστών και να βάλω την σέγα εκεί. Έκοψα κομμάτια με διαστάσεις 20 Χ 28 εκατοστά. Η φρέζα και η σέγα έχουν πλαστικές βάσεις που βιδώνονται στο μεταλλικό σώμα. Αφαίρεσα αυτά τα πλαστικά και τα χρησιμοποίησα ως οδηγούς για να σημαδέψω τα σημεία που άνοιξα τρύπες στα αλουμίνια.

Η σέγα μπήκε σε ένα κομμάτι κόντρα πλακέ και αρχικά το τοποθέτησα με μεντεσέδες στο πλάι του πάγκου έτσι ώστε να κλείνει όταν δεν το χρειάζομαι. Ο φράκτης του δισκοπρίονου μπορούσε να κινηθεί μόνο όταν η σέγα ήταν πεσμένη.

Αλλά τελικά δεν βόλεψε καθόλου και έτσι την τοποθέτησα από την πλευρά του φράκτη, κάνοντάς την μόνιμη και αυξάνοντας ταυτόχρονα και το πλάτος του τραπεζιού ώστε να μπορώ να κόβω μεγαλύτερα κομμάτια στο δισκοπρίονο.

Α, το δισκοπρίονο βγαίνει έτσι:

και ο παλιός φράκτης ήταν έτσι:

Πέρασε ο καιρός και το βασικό πρόβλημα που προέκυψε και προχώρησα σε μεγάλη αλλαγή του πάγκου ήταν η έντονη φθορά του MDF. Πλέον δεν ήταν επίπεδος και δημιουργούσε προβλήματα στις κοπές του δισκοπρίονου.

Με την αλλαγή αυτή θα έλυνα και τα παρακάτω προβλήματα – ζητήματα:

 1. Ο νέος πάγκος θα είναι από κόντρα πλακέ, άρα καλύτερη αντοχή στον χρόνο.
 2. Και τα τρία εργαλεία θα είναι στην σειρά και οι διακόπτες τους θα είναι από την ίδια πλευρά.
 3. Το δισκοπρίονο θα είναι κάθετο στην μεγάλη πλευρά και αυτό έχει 2 σημαντικά πλεονεκτήματα: α. Μεγάλο μήκος ράγας φράκτη, άρα μεγαλύτερο μέγιστο πλάτος κοπής. β. Θα ανοίξω αυλάκια εκατέρωθεν του δίσκου ώστε να μπορώ να φτιάξω ένα Crosscut Sled
 4. Ο ίδιος φράκτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τα 3 εργαλεία.

Πήρα λοιπόν την απόφαση να αλλάξω όλο το καπάκι. Ξήλωσα τα πάντα και έμεινε ο μεταλλικός σκελετός. Τα 2 οριζόντια σίδερα μετακινήθηκαν στις άκρες ώστε το νέο ορθογώνιο να χωράει κάθετα το δισκοπρίονο. Τέλος ηλεκτροσυγκόλλησα οριζόντια και διαγώνια σίδερα ώστε να γίνει πιο στιβαρό.

Το νέο καπάκι είναι κόντρα πλακέ 20 χιλιοστών με διαστάσεις 170 Χ 70 εκατοστά.

Το παλιό MDF ενώνονταν με τα πόδια με αυτές τις 8 βίδες-παξιμάδια.

8άρι τρυπάνι και λίγη ταινία για το βάθος

Βιδώνονται εύκολα με κλειδί Άλεν

Αφού βιδώθηκε το κόντρα πλακέ, ξεκίνησα με το δισκοπρίονο που θα έμπαινε στο κέντρο. Δεν μπήκε όμως κέντρο και εδώ λίγο έλειψε να την πατήσω. Η αρχική ιδέα ήταν να μπουν συμμετρικά. Στο κέντρο ακριβώς ο δίσκος και δεξιά αριστερά σέγα και ρούτερ αντίστοιχα. Για μια στιγμή σκέφτηκα να βάλω τον δίσκο πιο δεξιά από το κέντρο με το σκεπτικό να έχω μεγαλύτερο τραπέζι αριστερά του να ακουμπάει το ξύλο που κόβω. Αλλά το (χρήσιμο) κομμάτι που κόβεις βρίσκεται δεξιά του δίσκου μέχρι τον φράκτη. Άρα όσο πιο αριστερά είναι ο δίσκος τόσο πιο μεγάλο κόψιμο μπορείς να κάνεις. Τελικά το κόλλησα αριστερά ώστε να ακουμπάει σχεδόν το πλαίσιο και έτσι μπορώ να κόψω μέχρι περίπου ένα μέτρο.

Τώρα θα πιάσουμε ένα σημαντικό κομμάτι που ενδιαφέρει πολύ αυτούς που κατασκευάζουν εργαλεία μόνοι τους.

Το ζήτημα της ρύθμισης του ύψους του εργαλείου που στην δική μου περίπτωση γίνεται πάνω από τον πάγκο και στο δισκοπρίονο και στο ρούτερ. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται καθαρά το σύστημα. (εδώ την έχω γυρίσει για να φαίνεται η κατασκευή στην φώτο. Κανονικά οι γωνιές βιδώνονται πάνω στον πάγκο)

Είναι μια ντίζα που η μια της άκρη είναι στο δισκοπρίονο και η άλλη πάνω στον πάγκο.

Από την πλευρά του δισκοπρίονου είναι ένα παξιμάδι σύνδεσης εξάγωνο (λέγετε και μούφα για ντίζα – γιατί ενώνει 2 ντίζες)image0στο οποίο άνοιξα σπείρωμα κάθετα σε αυτό με κολαούζο. Οι 2 βίδες που το στηρίζουν στα πλάγια, δεν είναι σφικτά βιδωμένες έτσι ώστε το παξιμάδι να μπορεί να περιστρέφεται η μούφα.

Στην άλλη πλευρά της ντίζας (που πιάνει στον πάγκο) έχουμε: ντίζα-παξιμάδι-μούφα-παξιμάδι-βίδα (σφικτά δεμένα). Στην βίδα (προέκταση της ντίζας) έχουμε μια κάθετη μούφα (όπως και πριν) με την διαφορά ότι εδώ δεν έχουμε σπείρωμα αλλά απλή τρύπα ώστε η βιδα-ντίζα να περιστρέφετε ελεύθερα. Εδώ επίσης οι 2 βίδες από τα πλάγια είναι χαλαρές ώστε να μπορεί να μετακινηθεί.

Η ντίζα και το ξύλο σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο όπου οι 2 ίσες πλευρές του είναι: Άξονας δισκοπρίονου – 1η μούφα και Άξονας δισκοπρίονου – 2η μούφα. Το τρίγωνο αυτό αλλάζει γωνίες καθώς περιστρέφουμε την ντίζα. Γι’ αυτό πρέπει οι μούφες να μην είναι σφιγμένες με τις πλαϊνές τους βίδες.

Το δισκοπρίονο πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τον πάγκο (εγώ ακούμπησα την μια πλευρά του με το σίδερο) και βιδώνεται πάνω του. (Είχα ανοίξει από πριν τρύπες πάνω στο μέταλλο)

Το σημείο που θα βιδωθεί η ντίζα στο ξύλο το βρίσκεις μετρώντας την απόσταση του άξονα με την μούφα που είναι στην λαβή. (γιατί πρέπει να είναι ισοσκελές)

Μετά έσκαψα με το σκαρπέλο τόσο (περ. 1 εκ.) ώστε να χωράει το καρυδάκι που έχω “θυσιάσει” και μένει εκεί.

3ergaleia036

3ergaleia038

Μια τρύπα στο κατάλληλο σημείο διαπερνά τον πάγκο ώστε να μπαίνει το ηλεκτρικό κατσαβίδι και να συνδέετε με το καρυδάκι.

2014-10-04 17.24.42

Σημαντικό είναι ότι η τετράγωνη τρύπα που άνοιξα πρέπει να έχει μεγαλύτερο άνοιγμα διότι το καρυδάκι μετακινείται κατά την λειτουργία του και μπρος πίσω, όχι μόνο περιστροφικά.

Η τρύπα από πάνω

Το σχετικό bit

και η χρήση του (παρακάτω θα δείτε βίντεο που φαίνεται η περιστροφή της ντίζας, όπου κάνω το πρώτο ανέβασμα του δισκοπρίονου για να κοπεί το ξύλο)

Εδώ γίνεται η πρώτη κοπή – του ίδιου του πάγκου, ανασηκώνοντας το δισκοπρίονο μέχρι να τερματίσει.

Συνολικό ύψος κοπής 4,5 εκ. (σκεφτείτε ότι χάνουμε και 2 εκ. από τον πάγκο)

Πάμε τώρα στο ρούτερ.

Τα ρούτερ έχουν ένα μεταλλικό πίρο για να ρυθμίζεις το ύψος βύθισης. Στο συγκεκριμένο της Bosch είναι αυτό το μακρύ ασημένιο που σφίγγει με την κόκκινη πεταλούδα (φαίνεται αριστερά στην παρακάτω φωτογραφία).

Επίσης βλέπετε πως εκεί που καταλήγει η ράβδος (κάτω) υπάρχει ένα στρογγυλό με σκαλοπάτια που περιστρέφεται.

Η ράβδος ακουμπά σε ένα από τα σκαλοπάτια. Με την περιστροφή του μπορείς γρήγορα να αλλάξεις το βάθος (το οποίο έχεις προ ρυθμίσει – με τις βίδες κάνεις την ρύθμιση). Αυτό το στρογγυλό στηρίζεται στην βάση με μια βίδα στο κέντρο του. Το αφαίρεσα, κατέβασα την ράβδο να ακουμπάει στην βάση και σημείωσα το σημείο. Τρύπησα την βάση εκεί και πέρασα μια βίδα ανάποδα.

Έφαγα λίγο το αλουμίνιο για να χωράει η κεφαλή της βίδας

Η μετατροπή αυτή δεν επηρεάζει την λειτουργικότητα του ρούτερ αφού ξαναβάζοντας το στρογγυλό με τα σκαλοπάτια δεν φαίνεται καν η τρύπα.

Πήρα λοιπόν μια ντίζα με τέτοια διάμετρο ώστε να χωράει εκεί που μπαίνει η ράβδος ρύθμισης ύψους. Η βίδα από κάτω έχει την ίδια διάμετρο και σπείρωμα. Βίδα και ντίζα ενώνονται έτσι:

Στην μούφα που ενώνει βιδα-ντίζα έφτιαξα 2 τρύπες με σπείρωμα. Οι 2 μικρές βίδες που μπαίνουν εκεί εισχωρούν στις αντίστοιχες εσοχές που έχω τρυπήσει πάνω στην βίδα και στην ντίζα. Το αποτέλεσμα είναι να ασφαλίζουν απόλυτα και δεν μπορούν να ξεβιδωθούν αν πρώτα δεν βγουν οι 2 μικρές βίδες.

Η πεταλούδα που βλέπετε βρίσκετε πάνω από την κόκκινη πεταλούδα του ρούτερ και είναι αυτή που όταν περιστρέφεται η ντίζα σπρώχνει το ρούτερ προς τα πάνω.

Η κεφαλή της βίδας φαίνεται πάνω από τον πάγκο (κόκκινο βελάκι στην παρακάτω φωτογραφία) και έτσι με ένα ηλεκτρικό κατσαβίδι ρυθμίζω το ύψος του ρούτερ.

Εδώ φαίνεται πως ανεβοκατεβαίνει το ρούτερ

Στην συνέχεια ανοίγουμε στον πάγκο τις υποδοχές που θα μπουν οι 2 αλουμινένιες βάσεις (σέγας και ρούτερ).

Σχεδιάζουμε το μέγεθος και που θα κοπεί.

στην συνέχεια τρυπάω στις γωνίες του σχεδίου για να μπορεί να μπει η λάμα της σέγας

έπειτα κόβω τα κομμάτια που πρέπει να αφαιρεθούν

το υπόλοιπο θα περαστεί με το ρούτερ ώστε το αλουμίνιο να βυθιστεί μέσα στο ξύλο.

Για την ρύθμιση βάθους του ρούτερ υπάρχει ένα εύκολο και αποτελεσματικό κόλπο. Αρχικά τοποθετείς το ρούτερ σε μια σκληρή επίπεδη επιφάνεια. Μετά το πιέζεις ώσπου να ακουμπήσει κάτω η κεφαλή του. Όπως το έχεις κατεβασμένο βάζεις το αντικείμενο που θέλεις να βυθίσεις στο ξύλο (εδώ το αλουμίνιο) να πατήσει πάνω στο στρογγυλό (με τα σκαλοπάτια) στο σημείο που είναι η ράβδος και αφήνεις την ράβδο να πατήσει πάνω του. Τότε σφίγγεις την πεταλούδα (της ράβδου). Δίνουμε προσοχή ώστε το αντικείμενο που κρατάμε να είναι παράλληλο με τον πάγκο την στιγμή της ρύθμισης.

Με αυτό τον τρόπο η κεφαλή του ρούτερ θα κατέβει και θα κόψει το ξύλο ακριβώς στο πάχος του αντικειμένου που βάλαμε. Έτσι δεν χρειάζεται ούτε καν να μετρήσουμε το πάχος ή το ρούτερ.

Στην συνέχεια βάζω περιμετρικά ρετάλια ή καδρόνια για να ορίσω τα όρια κοπής για το ρούτερ. Ξεκινάω να κόβω με το ρούτερ.

Εδώ είναι σημαντικό τα περιμετρικά ξύλα να είναι ευθύγραμμα και χωρίς ατέλειες. Αν δεν είναι ευθύγραμμα αυτό θα επηρεάσει την γραμμή κοπής στα όρια.

Οι γωνίες ευθυγραμμίζονται με σκαρπέλο.

Το αποτέλεσμα:

και με τις πλάκες στην θέση τους

 

Οι πλάκες στερεώνονται στις γωνίες με 4 απλές βίδες.

Όλες οι τρύπες στα αλουμίνια έχουν φρεζαριστεί με αυτό ώστε οι κεφαλές των βιδών να μην εξέχουν.

Στην συνέχεια μπήκαν τα κουτιά του δίσκου και της σέγας. Εδώ είναι το άρθρο που έγραψα για την κατασκευή τους. Χρειαζόντουσαν και τα 2 μετατροπές. Το κουτί της σέγας το διέλυσα και το ξανακάρφωσα αφού το πορτάκι έπρεπε πλέον να είναι από την άλλη πλευρά.

και το κουτί του δισκοπρίονου έπρεπε να ψηλώσει γιατί πριν πάταγε πάνω στα σίδερα.

μετά βίδωσα και τις υποδοχές της αναρρόφησης. Οι υποδοχές είναι στο πίσω μέρος του πάγκου, από την μπροστά θα μπουν μετά οι διακόπτες.

Ποιο μετά άλλαξα τους σωλήνες για να είναι στην σωστή θέση. (στην φώτο δεν είναι σωστά η σειρά)

Πάμε τώρα στα ηλεκτρολογικά.

Όπως είπα και πριν οι διακόπτες είναι απλοί ON – OFF και δουλεύουν μόνο με ρελέ που οπλίζει. Οι διακόπτες αυτοί λέγονται και NO (normaly open) για το ΟΝ και NC (normaly closed) για το OFF. Στους 2 πρώτους που έφτιαξα παλιά είχα βάλει τα ρελέ μέσα στους διακόπτες, στον πρώτο τα καλώδια ήταν κολλημένα απευθείας στο ρελέ και στον δεύτερο είχα βάλει πλακέτα (θα γράψω ξεχωριστώ άρθρο για την συνδεσμολογία των διακοπτών με τα ρελέ)

Στην σέγα που πρόσθεσα τέτοιο διακόπτη πρόσφατα, βρήκα ρελέ με μεγαλύτερους ακροδέκτες και μπήκε έτσι

Ανακάλυψα όμως πως τα συγκεκριμένα ρελέ κουμπώνουν σε ειδικές βάσεις που είναι για ράγα ηλεκτρικού πίνακα. Παρήγγειλα λοιπόν 5 ρελέ και 5 βάσεις για να τα φτιάξω από την αρχή. Να πω εδώ πως το ρελέ του δίσκου μου είχε ήδη χαλάσει όταν το πείραξα για να κάνω μια αλλαγή. Τέλος αυτές οι βάσεις είναι πολύ βολικές με τις βίδες για τις συνδέσεις.

Σε ένα κομμάτι MDF έβαλα τους 3 διακόπτες από την μια και τα ρελέ και τις πρίζες από την άλλη. Η σέγα και το ρούτερ μπαίνουν σε πρίζα ώστε να μπορούν να αφαιρούνται. Το δισκοπρίονο είναι μόνιμα πάνω οπότε συνδέετε απευθείας.

Και τα 3 ρελέ συνδέονται με την επιπλέον πρίζα για την σκούπα. Όποιο εργαλείο ενεργοποιηθεί τότε παίρνει και η σκούπα ρεύμα. Η πρίζα αυτή μπήκε δίπλα στις 3 υποδοχές αναρρόφησης.

Τέλος έβαλα 2 καδρόνια στην πλευρά της φρέζας. Στο ένα μπαίνει ένα πολύπριζο και στο άλλο έβαλα την κεντρικό βύσμα σύνδεσης ρεύματος. Μέχρι τώρα είναι με μόνιμη σύνδεση στο ρεύμα. Αυτό όμως δεν με βόλευε γιατί χρειάστηκε αρκετές φορές να το γυρίσω ανάποδα και τεντωνόταν το καλώδιο. Τώρα μπορώ να το βγάλω τελείως.

Το μόνο που μένει τώρα, είναι το σύστημα του φράκτη και ο φράκτης.

Θα είναι κάπως έτσι:

και εδώ ένα από τα σχέδια που έκανα πριν ξεκινήσω την κατασκευή. Το μόνο διαφορετικό από το σχέδιο είναι ότι το δισκοπρίονο μπήκε αρκετά πιο αριστερά.

23 thoughts on “Νέος Πάγκος Επιτραπέζιων Εργαλείων (Δισκοπρίονο – Φρέζα – Σέγα)

 1. Πολύ όμορφος και λειτουργικός ο πάγκος!

  Μου αρέσει πολύ ο τρόπος με τον οποίο ανεβοκατεβαίνουν τα εργαλεία και ειδικά στο ρουτερ είναι ότι καλύτερο έχω δει! Τα ηλεκτρολογικά επίσης είναι αξιοζήλευτα όπως και ο συγχρονισμός με τη σκούπα! Μακάρι να τα καταφέρω και στον δικό μου πάγκο τόσο καλά. Τον σκέφτομαι σε διαστάσεις περίπου 95 με 130 περίπου

  Παρατήρησα ότι το δισκοπρίονο δεν είναι στη μέση (αναφορικά με το πλάτος και όχι το μήκος). Να υποθέσω το έκανες για να κερδίσεις πάγκο και να κάνεις καλύτερες κοπές;

  Ο τρόπος με τον οποίο έκλεισες σε κουτί τα εργαλεία είναι πολύ καλός για να αποφύγεις όσο γίνεται τη σκόνη. Μήπως όμως να άφηνες την εισαγωγή – εξαγωγή αέρα απέξω για να αναπνέουν καλύτερα τα εργαλεία;; Έχω δει κάπου κάτι σχετικό για το δισκοπρίονο και νομίζω και για το ρούτερ. Αν τα βρω θα στα στείλω να τα δεις!

  Το δισκοπρίονο πως και δεν το έβαλες και αυτό σε πλάκα; Νομίζω ότι τα εργαλεία που είναι σε πλάκα μπαινοβγαίνουν πιο εύκολα στον πάγκο αν τα χρειαστείς να τα κάνεις πάλι χειρός. Η τοποθέτησή του έτσι από εσένα με έβαλε σε σκέψεις πάντως για το δικό μου 🙂 (όπως και το να καταφέρω να είναι κάθετα προς το τραπέζι.)

  Έχεις πολύ μεράκι πάντως και αυτό φαίνεται σε όλες σου τις “μαστοροδουλειές”!

  • 1. Η θέση του δισκοπρίονου (στο πλάτος) βγήκε λίγο στην τύχη. Καταρχάς με περιόριζε το μεταλλικό πλαίσιο που υπήρχε από κάτω και το δισκοπρίονο χώραγε ίσα ίσα μαζί με την ντίζα. Αν προσέξεις τις φωτογραφίες η βάση του δισκοπρίονου έχει κολλήσει από την μια πλευρά ενώ η ντίζα είναι σύριζα στο απέναντι σίδερο. Αλλά η θέση του μπορούσε να αλλάξει με την επιλογή της θέσης που θα έβαζα το κόντρα πλακέ πάνω στο πλαίσιο. Δεν με πολύ ενδιέφερε όμως να το μετρήσω και απλά υπολόγισα τα κενά του ξύλου που εξέχουν από το πλαίσιο ώστε να χωρούν τα εξαρτήματα (διακόπτες, υποδοχές αναρρόφησης, ράγα φράκτη).

   2. Όσο αφορά το κλείσιμο των εργαλείων έχω την άποψη πως το ρεύμα αέρα από την σκούπα ψύχει και τα εργαλεία. Κάποια στιγμή διαπίστωσα πως δημιουργούνται τυφλά σημεία μέσα στα κουτιά και εκεί συσσωρεύεται πριονίδι. Αυτό το έλυσα ανοίγοντας 6άρες τρύπες στα σημεία αυτά και έτσι ρουφιέται αέρας και από εκεί κάνοντας το κουτί λαμπίκο. Η πίεση είναι τόσο πολύ έντονη που και 5 τρύπες να ανοίξεις δεν καταλαβαίνεις διαφορά. Με την ίδια λογική ανοίγεις 2-3 τρύπες στο ύψος που είναι το μοτέρ του εργαλείου και έτσι μπαίνει καθαρός αέρας την ώρα που λειτουργεί.

   3. Το ρούτερ και η σέγα είναι σε πλάκα όντως για να βγαίνουν εύκολα και να γίνονται χειρός. Το δισκοπρίονο όμως το αγόρασα με σκοπό να γίνει μόνιμο πάγκου. Είναι ένα parkside (από το Lidl – 45 ευρώ) με δίσκο 170χλσ. που αφού του έφαγα τα αλουμίνια του φόρεσα δίσκο 190χλσ. Έχω άλλο ένα χειρός Bosch. Εξαρχής λοιπόν το “χάλασα” για να μπει εκεί. Γι’ αυτό και είναι απευθείας στο ρεύμα ενώ τα άλλα 2 μπαίνουν σε 2 πρίζες.

   • Πολύ καλή η παρατήρηση για τα κουτιά και τις τρύπες! Είναι αυτό που έλεγα πάντοτε ότι όσο συζητάς ανακαλύπτεις περισσότερα και έτσι πάνε οι κατασκευές πολλά βήματα μπροστά! Απλά όταν ψάχνω κάτι μπερδεύομαι λιγάκι γιατί τα μισά τα γράφουμε εδώ και τα υπόλοιπα στο gardenforum.gr 🙂

    Ελπίζω να βρω χρόνο και σύντομα να ετοιμάσω και το δικό μου πάγκο!

   • ΚΑΛΗΜΕΡΑ και απο’μενα!Εξαιρετικη δουλεια!Μπραβο!Υπαρχει καποιο βιντεο να δουμε το δισκοπριονο να κοβει…?Επισης,αυτα τα φανταστικα 3διαστατα μηχ.σχεδια στο τελος,με ποιο προγραμμα τα σχεδιασατε?

    • Ενα βίντεο υπάρχει εδώ (στο τέλος του άρθρου). Θα τραβήξω και άλλα και θα τα βάλω σύντομα στην σελίδα.
     Για τα 3D είναι το δωρεάν πρόγραμμα της Google που λέγεται sketchup. Σχετικά εύκολο πρόγραμμα με πολλές δυνατότητες.

 2. Το δισκοπρίονο από τα lidl είναι με μπαταρίες; Πως το έκανες με ρεύμα. Τι χρησιμοποίησες για να το κάνεις;

  • Το δισκοπρίονο είναι ρεύματος και συγκεκριμένα αυτό: Parkside PHKS 1300 (1300 watt).
   Παίρνει δίσκο 190mm αλλά επειδή είναι σε κουτί έχω βγάλει όλα τα προστατευτικά και έχω φάει και το αλουμίνιο οπότε του βάζω δίσκο 210mm.
   Σε καμία περίπτωση δεν θα έβαζα εργαλείο μπαταρίας σε μια κατασκευή πάγκου.

 3. Pingback: Κατασκευή νέου ηλεκτρολογικού πίνακα | Έφτιαξα (i build it)

 4. Pingback: Κατασκευή βάσης για χαρτί κουζίνας | Έφτιαξα (i build it)

 5. Καλησπέρα
  Συγχαρητήρια, πολύ καλή δουλειά!
  Θέλω να σε ρωτήσω· η πλάκα στο royter, είναι ντουραλουμίνιο τριών χιλιοστών;
  Ευχαριστώ!

  • Σε ευχαριστώ. Οι πλάκες σε Ρούτερ και σεγα είναι 3 χλστ. αλουμίνιο. Δεν ξέρω αν είναι ντουραλουμινιο η κάτι άλλο.

 6. Το δίσκος βλέπω τον άλλαξες. Διαφορά στα δόντια.. Για ποιό λόγο έβαλες μικρότερα δόντια και περισσότερα? Είναι δίσκος για μελαμίνες??

  • Όπως γράφω και παραπάνω, τον δίσκο τον άλλαξα καταρχάς ως προς το μέγεθος. Αυτό το δισκοπρίονο έπαιρνε δίσκο 190mm και αφού έκοψα τον σκελετό του τοποθέτησα δίσκο 210mm. Έτσι κέρδισα 1 εκατοστό σε ύψος κοπής.
   Όσον αφορά τα δόντια, τα λίγα δόντια κόβουν πιο γρήγορα αλλά πιο άγρια ενώ τα πολλά δόντια κόβουν αργά αλλά πιο καθαρά.

 7. Σε αυτό το άρθρο λέω.. Στη 12κατι φωτογραφία είναι μία ντίζα με διπλό παξιμάδι πίσω απο το φράκτη που την συνδέεις με ένα αλουμίνο….για ποιό λόγο το έχεις κάνει; τι θές να αλλάζεις βιδώνοντας ή ξεβιδώνοντας?

  • Αυτή μπήκε για στηρίζει το αλουμίνιο που είναι κάθετο στον ξύλινο φραχτη. Το βιδωσα όσο έπρεπε και δεν το ξαναπείραξα ποτέ. Δλδ απλά κρατάει την ορθή γωνία.

 8. Pingback: Επιλογέας αναρρόφησης και κλείσιμο εργαλείων σε κουτιά. | Έφτιαξα (i build it)

Άφησε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.