Σχετικά με βίδες

Παλιότερα είχα ένα κουτί που μέσα είχε όλων των ειδών τις βίδες. Όπου έβρισκα βίδες τις έβαζα εκεί και όποτε χρειαζόμουν κάποια έψαχνα εκεί μέσα. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορώ να κάνω την δουλειά μου. Κάποια στιγμή αγόρασα ένα πακέτο νοβοπανόβιδες οι οποίες αποδείχτηκαν πολύ χοντρές. Τελικά με έσωσε ένας φίλος μου, ο Ηλίας, που είχε δουλέψει και ως μαραγκός και από τότε μου λύθηκαν τα χέρια.

Όλα ξεκίνησαν όταν έφτιαξα τις ντουλάπες για το εργαστήριο μου. Χρησιμοποίησα 16 χλστ. μελαμίνη και mdf πόρτες. Στο πρώτο κουτί αναγκαζόμουν να προτρυπάω τις μελαμίνες ώστε να μην σκάνε με τις χοντρές βίδες που είχα. Τότε έμαθα για τις βίδες πάχους 3,5 χλστ.

2012-12-16 10.49.00

Οι βίδες 3,5 χλστ. μπαίνουν στην μελαμίνη χωρίς να την ανοίγουν και ταυτόχρονα κρατάνε πολύ γερά. Οι συγκεκριμένες είναι 3,5 Χ 50 χλστ. και τις χρησιμοποιώ όπου ενώνω 2 ξύλα σε γωνία. Στα mdf προτρυπάω με τρυπάνι 2,5 χλστ. διότι το mdf είναι πολύ σφικτό και ανοίγει εύκολα ακόμα και με αυτές. Στις μελαμίνες όμως μπαίνουν χωρίς προτρύπημα και σε όλα τα ξύλα δεν χρειάζεται ούτε φρεζάρισμα αφού έχουν μικρό κεφάλι και μπαίνει μόνο του μέσα.

Μετά χρησιμοποιώ τις βίδες 3,5 Χ 30 χλστ. οι οποίες είναι τέλειες για να ενώνεις 2 ξύλα παράλληλα. Συνήθως τα ξύλα (σε φύλλα) είναι πάχους 16 χλστ. όποτε 2 ξύλα μαζί είναι 32 χλστ. Έτσι αν πχ θέλεις να βιδώσεις 2 ντουλάπια μεταξύ τους χρησιμοποιείς το μέγεθος αυτό.

Τέλος το ποιο πολυχρησιμοποιημένο μέγεθος είναι το 3,5 Χ 18 χλστ.

2012-12-16 10.48.43

Με αυτές τις βίδες βιδώνεις οποιοδήποτε αντικείμενο πάνω σε οτιδήποτε. Καταρχάς μπορείς να βιδώσεις τα πάντα πάνω σε ξύλα πάχους 16 χλστ. όπως πχ μεντεσέδες. Οι συγκεκριμένες βίδες δεν θα βγουν ποτέ από την άλλη πλευρά και συγκρατούν με μεγάλη δύναμη. Με αυτές βίδωσα τις αλουμινένιες πλάκες για τα επιτραπέζια εργαλεία, βίδωσα την λαμαρίνα στο τραπέζι της ηλεκτροκόλλησης (είναι το επόμενο άρθρο μου), βίδωσα το πολύμπριζο και τις πρίζες στο τραπέζι κ.α.

Συνοψίζοντας 99% των εργασιών μου γίνονται με τα παρακάτω μεγέθη:

3,5 Χ 18

3,5 Χ 30

3,5 Χ 50

τα κουτιά της συγκεκριμένης μάρκας έχουν μέσα 1000 βίδες και στοιχίζουν  από 4-8 ευρώ το καθένα.

20140403083654684

2 thoughts on “Σχετικά με βίδες

  1. μπραβο σου !! εαν μπορεις δείξε και καποιο βιντεο στα αρθρα σου που αφορουν κατασκευες του παγκου ηταν κατατοπιστικό,αλλα λιγο,μπραβο σου και πάλι!!!!!

    • Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Δυστυχώς δεν έχω βίντεο από την συγκεκριμένη κατασκευή.

Άφησε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.