Δοχείο για πεπιεσμένο αέρα.

doxeio_aera_7

Το κομπρεσέρ αέρα το έχω σε διαφορετικό χώρο από το εργαστήριο. Η μεταφορά του αέρα γίνεται με ειδικό πλαστικό σωλήνα διαμέτρου 8/10 (8mm εσωτερικά και 10mm εξωτερικά) και οι συνδέσεις είναι με αυτούς τους συνδέσμους που κουμπώνουν και ξεκουμπώνουν με μια κίνηση. Επειδή όμως ο σωλήνας έχει μήκος περίπου 15 μέτρα, υπάρχει διαφορά πίεσης την ώρα που χρησιμοποιείς ένα εργαλείο. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα στις μεγάλες αποστάσεις, υπάρχουν 2 λύσεις. Η πρώτη είναι να βάλεις σωλήνα μεγαλύτερης διαμέτρου. Η δεύτερη λύση είναι να τοποθετηθεί ένα δοχείο-καζάνι κοντά στην έξοδο του σωλήνα (κοντά εκεί που είναι ο ρυθμιστής πίεσης και η υδατοπαγίδα). Εγώ επέλεξα την δεύτερη και συγκεκριμένα αγόρασα έναν άδειο πυροσβεστήρα 12Kg (περίπου 20 ευρώ).

doxeio_aera_6

Σήμερα ήρθαν και οι 2 ταχυσύνδεσμοι που χρειαζόμουν (3 ευρώ και οι 2). Ο μεταλλικός έχει σπείρωμα 1/4 της ίντσας και μπήκε στο στο στόμιο του πυροσβεστήρα. Ο πλαστικός είναι ταυ των 10mm.

Το δοχείο βολεύει να κρεμιέται ανάποδα (δλδ με το στόμιο στο κάτω μέρος) ώστε να μην μπαίνουν και μένουν νερά μέσα του.

Πρώτα βρήκα ένα λαμάκι στις διαστάσεις που ήθελα και μέτρησα που θα το βάλω στον πυροσβεστήρα.

doxeio_aera_2

Έπειτα αφαίρεσα το χρώμα από τον πυροσβεστήρα ώστε να γίνει η ηλεκτροσυγκόλληση.

doxeio_aera_3

Έτριψα το λαμάκι με τον τροχό ώστε να πάρει πάρει κάπως το σχήμα του πυροσβεστήρα.

doxeio_aera_1

doxeio_aera_4

Μέτρησα την βίδα που θα μπει στο τοίχο για να βρω τι τρύπα θα ανοίξω στο λαμάκι.

doxeio_aera_13

Άνοιξα την τρύπα πρώτα με τρυπάνι 3mm και μετά με 5mm (επειδή ήταν αρκετό το πάχος της λάμας)

doxeio_aera_15

doxeio_aera_14

Στην συνέχεια το έπιασα με ταινία ώστε να κάνω την ηλεκτροσυγκόλληση.

doxeio_aera_12

doxeio_aera_11

doxeio_aera_10

Τέλος το βίδωσα στον τοίχο (6άρι ούπα) και το σύνδεσα με το σωλήνα που υπήρχε από πριν.

doxeio_aera_9

doxeio_aera_8

Η τελική σύνδεση με τους μπλε συνδέσμους έγινε σε δευτερόλεπτα. Έκοψα τον κατακόρυφο σωλήνα σε ένα σημείο και έβαλα το ταυ. Στην συνέχεια έκοψα ένα μικρό κομμάτι και σύνδεσα το ταυ με το δοχείο.

doxeio_aera_7

Το αποτέλεσμα είναι έντονα αισθητό στην χρήση του αέρα. Ενώ πριν το μανόμετρο έκανε βουτιά προς τα κάτω τώρα κινείτε πολύ λιγότερο.

Σημαντικό βέβαια να πω πως ο πυροσβεστήρας πρέπει να είναι πατημένος για να είναι ανοιχτός. Αυτό γίνεται κάνοντας μια δεύτερη τρύπα και βάζεις την περόνη ώστε να το κρατά πατημένο.

Άφησε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.