Είδη τρυπανιών

 

Υπάρχουν πολλά είδη τρυπανιών καθώς και άλλων εξαρτημάτων τα οποία μας βοηθούν να ανοίξουμε τρύπα σε κάθε υλικό.

Όσοι ασχολείστε με μαστορέματα είναι σημαντικό να τα γνωρίζετε καθώς και να ξέρετε ποιο είναι για κάθε δουλειά.

1. Ξεκινάμε με τα κλασικά τρυπάνια για τούβλο ή μπετόν. Τα αναγνωρίζουμε από την χαρακτηριστική όψη της κεφαλής τους. Βασικό εδώ ότι τρυπάμε τσιμέντο μόνο με κρουστικό δράπανο.

toublou

2. Τρυπάνια ξύλου. Τα αναγνωρίζουμε από την μύτη τους που είναι σαν βελόνα. Έχουν αυτή την μύτη για να διευκολύνουν στο κεντράρισμα αλλά έχουν και τα 2 αυτάκια για να κόβουν σωστά το ξύλο.

xylou

3. Τρυπάνια μετάλλου. Τα αναγνωρίζουμε από τις κοφτερές άκρες της κεφαλής τους. Εγώ χρησιμοποιώ αυτά και για το τρύπημα ξύλου.

metalou

4. Τρυπάνια SDS και SDS-Plus. Τα αναγνωρίζουμε από τις εγκοπές στην βάση τους. Είναι τρυπάνια για τούβλο, πέτρα ή τσιμέντο τα οποία μπαίνουν μόνο σε ειδικά δράπανα με την ένδειξη SDS. Το χαρακτηριστικό τους είναι η εύκολη τοποθέτηση και αφαίρεση με μια κίνηση και χωρίς την χρήση εργαλείου.

SDS Bits5. Τρυπάνια φτερού (Wood Spade or Paddle Bits). Τα συγκεκριμένα είναι μόνο για ξύλο και τα μεγέθη τους συνήθως ξεκινάνε από 12 χλστ. Χρησιμεύουν στο άνοιγμα μεγάλων τρυπών σε ξύλο.

φτερωτά Wood Spade or Paddle Bits6. Οφιοειδή τρυπάνια (Auger Drill Bits). Χρησιμοποιούνται μόνο σε ξύλο και στις περιπτώσεις που πρέπει να ανοιχτούν βαθιές τρύπες. Το σχήμα τους διευκολύνει την απομάκρυνση των πριονιδιών καθώς ανοίγει η τρύπα.

7. Τρυπάνια Forstner. Χρησιμοποιούνται μόνο σε ξύλο και κυρίως για τυφλές τρύπες. Π.χ. με αυτά ανοίγουμε τις τρύπες στα πορτάκια των ντουλαπών για να μπουν οι μεντεσέδες (κυριώς το 35 χλστ.). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για διαμπερές τρύπες. Είναι χρήσιμα γιατί βγαίνουν σε διάφορα μεγάλα μεγέθη (από 15 χλστ. και πάνω).

Forstner bits8. Τρυπάνια για τζάμι.

tzamiou9. Τρυπάνι ρυθμιζόμενο. Χρησιμοποιείται για μεγάλες τρύπες σε ξύλο.

rythmizomeno10. Κατηγορία ποτηροτρύπανα. Χρησιμοποιούνται για μεγάλες τρύπες σε διάφορα υλικά.

α. Ποτηροτρύπανα ξύλου. Αυτά της δεύτερης εικόνας να μην τα προτιμάτε, δεν αξίζουν. Υπάρχουν φθηνά σετ από τα κανονικά.

Hole Cutter

Hole Cutter χαλιαβ. Ποτηροτρύπανα μετάλλου

Hole Cutter metalγ. Ποτηροτρύπανα τοίχου. Χρησιμοποιούνται από τους ηλεκτρολόγους για να ανοίγουν τρύπες στον τοίχο για να βάζουν διακόπτες και πρίζες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA11. Κωνικά τρυπάνια ή κλιμακωτά (unibits). Πολύ χρήσιμα για το γρήγορο άνοιγμα τρυπών σε πλαστικά. Αν και έχω δει να τα χρησιμοποιούν και σε λεπτά μέταλλα (λαμαρίνες κτλ). Το μέγιστο πάχος του υλικού που μπορούν να τρυπήσουν εξαρτάτε από το ύψος του σκαλοπατιού τους. Υπάρχουν διάφορα σετ με διαφορετικό ύψος.

unibits κωνικά

12. Φρεζοτρύπανο. Με αυτό τρυπάς κάθετα και μετά διευρύνεις την οπή με οριζόντιες κινήσεις. Για παράδειγμα θέλουμε να ανοίξουμε μια τρύπα 8,2 χλστ. Ανοίγουμε με 8 χλστ. τρυπάνι και μετά “τρώμε” εσωτερικά την τρύπα με το φρεζοτρύπανο για άλλα 0,2 χλστ.

frezotrypano

13. Ρομποτρύπανο (Plug Cutter). Χρησιμεύει να κόβει στρογγυλές καβίλιες για να χρησιμοποιούνται ως τάπες που καλύπτουν τις κεφαλές βιδών. Δεν αποκλείετε να βολεύουν στο άνοιγμα τρυπών στην ζώνη 🙂

Barrel Plug Cutters

rompotrypano

rompotrypano2

14. Ειδικά τρυπάνια για τετράγωνες τρύπες (2 είδη). Και τα 2 θέλουν ειδικό αντάπτορα (δλδ δεν μπορούν να μπουν απευθείας στο παγκοτρύπανο).

α. Mortising Chisel BitsMortising-Chisel-Bits2

 

β. Reuleaux triangle drill bitsquare

15. Αν και δεν είναι τρυπάνι, το Countersink χρησιμοποιείται για το άνοιγμα της οπής όπου θα χωθεί το κεφάλι της βίδας. Είναι χρήσιμο σχεδόν σε όλα τα είδη ξύλου αλλά απαραίτητο στα μέταλλα.

Το αγαπημένο μου είναι το παρακάτω. Δουλεύει σε ξύλο αλλά και σε μέταλλο και το συγκεκριμένο κεντράρει σωστά.

Countersink bit

 

Countersink2

Υπάρχουν άλλα 2 είδη απ’ όσο ξέρω

Αυτά που είναι μόνο για ξύλο δεν τα προτιμώ διότι τις περισσότερες φορές δεν κεντράρουν σωστά

mGBkkGJ1oPA2NhwIBpkU29wαυτά που είναι μαζί με το τρυπάνι (δεν τα προτιμώ διότι έχουν μικρό μήκος τρυπήματος)

mgOih7UncR3wd3AV1eFOTZg

Τέλος τα παρακάτω λέγονται τρυπάνια κεντραρίσματος και είναι μόνο για μέταλλο

myw1eocMXjX5kFRcLJUVW3g

 

 

 

18 thoughts on “Είδη τρυπανιών

 1. Pingback: Είδη τρυπανιών . | NewsZone

 2. Pingback: Είδη τρυπανιών . |

 3. Καλησπέρα
  Θέλω να σε ρωτήσω για το ποτηροτρύπανο ξύλου, αυτό, που δεν το προτείνεις.
  1. Ποιά τα μειονεκτήματά του;
  2. Πως δουλεύει; Αφαιρούμε κάθε φορά τα «μαχαίρια» που δεν μας χρειάζονται, σε σχέση με την τρύπα που θέλουμε να ανοίξουμε;

  • Καλησπέρα,

   1. Το βασικό μειονέκτημά τους είναι πως η βάση πιάνει στο τρυπάνι με μια βίδα από το πλάι. Στα ποτηροτρύπανα οι πιέσεις που ασκούνται είναι πολύ μεγαλύτερες από όλα τα άλλα τρυπάνια λόγω διαμέτρου από την μία και λόγω του ότι ανοίγουν κύκλο και όχι τρύπα (δλδ το “μαχαίρι” δέχεται πίεση από το ξύλο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά του. Και τις δυο φορές που αγόρασα στο παρελθόν αυτού του είδους το πρόβλημα που παρουσιαζόταν ήταν να χαλάει το σημείο που η πλαϊνή βίδα σφίγγει το τρυπάνι. Έτσι το “μαχαίρι” ακινητοποιείται ενώ το τρυπάνι γυρίζει ελεύθερα.

   2. Αφαιρείς όλα τα στρογγυλά “μαχαίρια” και βάζεις μόνο αυτό το ένα που θέλεις.

   Τα καλά ποτηροτρύπανα έχουν ειδικό τρυπάνι που ενώνεται με τα ποτηράκια με υποδοχή που είναι αδύνατο να περιστραφούν ανεξάρτητα το ένα με το άλλο. Μπορείς να βρεις σετ 11 ποτηριών από περίπου 15 ευρώ. Εγώ αυτά έχω και έχω ξενοιάσει.

 4. Καλησπέρα. Πολύ ωραία τα πράγματα που γράφεις και μπράβο σου για την προσπάθεια, προσπάθεια την διάθεση και τον χρόνο. Μια επισήμανση μόνο και αυτή σ’ ότι αφορά το τελευταίο είδος. Η σωστή του χρήση είναι για ποντάρισμα δοκιμίου σε τόρνο όταν θέλουμε να το επεξεργαστουμε με τρυπάνι η να κάνουμε τρύπα με κοφτή άκρη. Απαντάται και σαν εργαλείο φρεζας για αντίστοιχη επεξεργασία.

 5. Τα τελευταία τρυπάνια δεν είναι για να μπορείς να εφάπτεις τις βίδες, ονομάζονται τρυπάνια κεντραρίσματος και όπως γράφεις είναι για μέταλλα.

 6. Παιδιά μπορεί να μου πει κάποιος :
  Εάν με ένα δραπανοκατσαβιδο που δεν είναι κρουστικο προσπαθήσω να κάνω τρύπα στον τοίχο,δημιουργω πρόβλημα στο μηχάνημα(δραπανοκατσαβιδο) η απλά θα με κουράσει εμένα επειδή δεν θα ανοίγει εύκολα η τρύπα?
  Ευχαριστώ.

  • Η γνώμη μου είναι πως πρόβλημα δεν δημιουργείς. Απλά καθυστερείς να την ανοίξεις και κουράζεσαι περισσότερο. Δεν θα χαλάσει το μηχάνημα δηλαδή. Μου έχει τύχει να παλεύω με το δραπανοκατσαβιδο σε τούβλο και που και που του έδινα μια μπουνιά από πίσω για να καταφέρω να τρυπήσω πιο γρήγορα. Εννοείται πως σε τσιμέντο δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις τρύπα χωρίς κρουστικό.

 7. Καλησπέρα. θέλω να ανοίξω τρύπα για να τοποθετήσω ρευματοδότη. ποιό ειναι το μέγεθος ποτηροκορώνας που πρέπει να χρησιμοποιήσω? ευχαριστω.

  • Καταρχάς να πω πως δεν είμαι ηλεκτρολόγος. Απλά μαστορεύω σπίτι μου. Αν εννοείς πως θέλεις να βάλεις διακόπτες και πρίζες, πρέπει να αγοράσεις κουτιά χωνευτά (λινκ). Τα κουτιά αυτά συνήθως είναι διαμέτρου 60mm και για την τοποθέτηση τους χρησιμοποιούν ποτηροτρύπανο 68mm.
   Δες εδώ πως έφτιαξα τα δικά μου: λινκ

 8. Αξιέπαινη η παρουσίαση και πολύ κατατοπιστική .Αν την είχα διαβάσει νωρίτερα θα είχα αποφύγει την αγορά των ψεύτικων τρυπανιών της δεύτερης εικόνας που προτείνετε να την αποφεύγουμε.
  Κινδυνεύεις να πάθεις και ατύχημα και δεν κάνεις και τη δουλειά σου.
  Έμαθα πολλά που δυστυχώς δε στα λέει κανείς.
  Και πάλι ευχαριστώ.

 9. Φίλε μου πολύ ωραίο άρθρο για εμάς τους ερασιτέχνες που ασχολούμαστε με diy κατασκευές και θέλουμε να μάθουμε 1-2 πράγματα παραπάνω !!

  Μία απορία αυτό το πραγματάκι που ανοίγεις pocket holes στο ξύλο πως το ζητάμε στην Ελλάδα;
  μιλάω για αυτό https://i.ytimg.com/vi/bIxsNH8OYA4/maxresdefault.jpg

Άφησε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.