Συσκευή αναρρόφησης για σφήκες.

sfigges017

Ίσως φαίνεται αστείο αλλά όταν υπάρχει φωλιά με σφήκες σε κρυφό σημείο (πχ μέσα σε σκεπή) τότε η αντιμετώπιση τους δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Την ιδέα την πήρα από τον Matthias τον οποίο παρακολουθώ καιρό τώρα.

Η ιδέα είναι απλή. Ουσιαστικά είναι ένα κουτί με μια είσοδο και μια έξοδο αέρα και ένα πλέγμα ενδιάμεσα για να μην περνάνε οι σφήκες. Τοποθετείς μια σκούπα στην μια άκρη και στην άλλη έναν σωλήνα. Βάζεις την άκρη του σωλήνα στην είσοδο της φωλιάς έτσι ώστε να μπορούν να μπαινοβγαίνουν οι σφήκες (δλδ δεν καλύπτεις την είσοδο). Το αφήνεις να ρουφάει για αρκετές ώρες.

Είναι σημαντικό να υπάρχει γυαλί ώστε να βλέπεις αν πιάνεις τίποτα. Με αυτό τον τρόπο κάνεις διορθωτικές κινήσεις στην τοποθέτηση του άκρου του σωλήνα. Όπως και στην κυκλωνική σκούπα που είχα φτιάξει, έτσι και εδώ δεν υπάρχουν φίλτρα οπότε η ένταση είναι πολύ μεγάλη. Βέβαια μπορεί κάποιος να φτιάξει μόνο το κουτί και να συνδέσει μια απλή σκούπα. Στην περίπτωσή μου είχα ένα μοτέρ από παλιά σκούπα και το ενσωμάτωσα στην κατασκευή.

Στην συσκευή του Matthias το πλέγμα βρίσκετε σε μια ορθογώνια τρύπα στον πάτο. Το αρνητικό με αυτή την επιλογή (όπως ομολογεί και ο ίδιος) είναι πως αν μαζέψεις πολλές σφήκες αυτές σφηνώνουν στο πλέγμα καλύπτοντας το.

sfigges2001sfigges2004

Έτσι σκέφτηκα να βάλω το πλέγμα με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιήσω την επιφάνεια του. Ο τρόπος αυτός είναι να μπει διαγώνια:

sfigges2006sfigges2003

Αρχικά έκοψα τα ξύλα και άνοιξα τα αυλάκια για να μπει το πλέγμα

sfigges005

sfigges001

στην συνέχεια έκλεισα το μοτέρ σε ένα κουτί. Άνοιξα 8 τρύπες (4 + 4) για την εξαγωγή του αέρα.

sfigges003

sfigges004

Η παρακάτω τρύπα είναι η εισαγωγή του αέρα στο μοτέρ.

sfigges002

Έφτιαξα το πλέγμα με 2 υλικά. Σκληρό σιδερένιο πλέγμα που πάνω του κόλλησα με θερμόκολλα κομμάτι από σήτα για κουνούπια.
sfigges007

sfigges006

sfigges008

sfigges009

Στην συνέχεια πέρασα το πλέγμα στις εσοχές και βίδωσα τα ξύλα μεταξύ τους.

sfigges011

επίσης πέρασα το τζάμι στην εσοχή που είχα ανοίξει (το τζάμι είναι από scanner)

sfigges012

τέλος έβαλα τον πάτο και στερέωσα τα καλώδια και τους διακόπτες με λίγη ταινία

sfigges014

sfigges016

Επίσης έβαλα ένα λεπτό ξύλο στην είσοδο το οποίο μπαίνει συρταρωτά και κλείνει όλη την τρύπα. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε όταν το κουτί γεμίσει σφήκες να μπορείς να κλείσεις την τρύπα για να μην ξαναβγούν έξω.

Τοποθέτησα την συσκευή κοντά στην φωλιά και έβαλα το ακρό της σωλήνας ακριβώς κάτω από την τρύπα που βγαίνανε.  Άφησα την συσκευή να λειτουργεί για περίπου 4 ώρες και έπιασα πάνω από 30 σφήκες. Την επόμενη μέρα το ξανάβαλα και έπιασα μερικές ακόμα. Στο τέλος μπόρεσα να έχω πρόσβαση στην φωλιά, την αφαίρεσα και την έκαψα. Εδώ φαίνεται η πρώτη σοδιά:

sfigges021

sfigges019

Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται η συσκευή του Matthias (εδώ είναι το site του) που προείπα:

catch_in_progress

finishing_up-b

Ένα τελευταίο ζήτημα είναι το πως θα σκοτώσεις τόσες σφήκες που έχεις στο κουτί. Διάβαζα για ψεκασμούς με διάφορα χημικά ώσπου παρατήρησα πως οι σφήκες που είχα πιάσει παλεύανε στο κουτί να πιάσουν μια γωνιά σκιερή. Γύρισα λοιπόν το κουτί ώστε ο ήλιος να μπαίνει παντού και έκπληκτος διαπίστωσα πως μέσα σε 5 λεπτά είχαν όλες ψοφήσει.

Και τα 2-3 βίντεο που τράβηξα εκείνη την μέρα:

4 thoughts on “Συσκευή αναρρόφησης για σφήκες.

  1. Καλή ιδέα, όπως και οι άλλες που είδα σήμερα, ο πάγκος όλα τα λεφτά… αλλά το θεμα με τις σφηγκοφωλιες λύνεται με 1.5 €. Στο Lidl έχει ενα καθαριστικό σε σπρέι, που περιέχει χλωρίνη. Ρίχνεις απευθείας πανω στη φωλιά και στα μέρη που υποθέτεις ότι κάτι παίζει… ρίξε άφοβα, αρκετή ποσότητα. Το αποτέλεσμα είναι η μετανάστευση των εντόμων. Χωρίς να σκοτώσεις καμία. Και, δεν πλησιάζουν το ίδιο σημείο, για 2 έτη τουλάχιστον (μετρημένο…)

  2. καλή η κατασκευή, αλλά λίγο πετρέλαιο πάνω στην φωλία τις ψοφάει όλες σε 10 δεύτερα. δοκιμασμένο αρκετές φορές.

    • Δεν διαφωνώ με το πετρέλαιο, αλλά στην περίπτωση την δική μου, η φωλιά ήταν μέσα σε ξύλινη σκεπή και έπρεπε να ξηλώσεις για να την δεις. Με την αναρρόφηση βολεύει όταν δεν έχεις πρόσβαση στην φωλιά.

Άφησε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.