Εξωτερικός μετρητής δεξαμενής πετρελαίου

metritis

Για να μπορείς να μετρήσεις την ποσότητα πετρελαίου σε μια δεξαμενή πρέπει αυτή να έχει παραλληλεπίπεδο σχήμα. Οι σωστές δεξαμενές έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις (1Χ1Χ1μέτρο ή 2Χ1Χ1 κτλ.) ώστε το κάθε εκατοστό ύψους να αντιστοιχεί σε στρογγυλό αριθμό λίτρων πετρελαίου.

Για παράδειγμα σε μια δεξαμενή 2Χ1Χ1 όπου τα 2 μέτρα είναι μήκος, ο συνολικός όγκος είναι 2 κυβικά μέτρα ενώ κάθε εκατοστό ύψους αντιστοιχεί σε 20 λίτρα υγρού.

Με τις παραπάνω προϋποθέσεις η μέτρηση γίνεται εύκολα και με ακρίβεια τοποθετώντας ένα κατακόρυφο διάφανο σωλήνα εξωτερικά της δεξαμενής. Με την απλή αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων το ύψος του υγρού στον σωλήνα ταυτίζετε με αυτό της δεξαμενής. Υπάρχουν έτοιμα τέτοια συστήματα στα οποία ο σωλήνας βρίσκετε δίπλα σε χάρακα.

Στην δική μου περίπτωση δεν έχω παραλληλεπίπεδη δεξαμενή και δεν με ενδιαφέρει να ξέρω ακριβώς πόσα λίτρα έχω μέσα. Με ενδιέφερε μόνο να ξέρω πόσο έχω ακόμα για να παραγγείλω νέο πετρέλαιο.

Πρόσθεσα έναν διάφανο σωλήνα χωρίς διαβάθμιση.

metrisidexamenis13

Η σύνδεση έγινε στον χαλκοσωλήνα που τροφοδοτεί τον καυστήρα. Η δεξαμενή είχε πετρέλαιο μέσα αλλά υπήρχε διακόπτης που σταματούσε την παροχή.

metrisidexamenis15

Τα υλικά που χρειάστηκαν ήταν ένα ταφ χαλκού στην διάμετρο της υπάρχουσας σωλήνας, μια μούφα χαλκού σε σπείρωμα και μια μούφα για τον σωλήνα

metrisidexamenis14

Τα εργαλεία που χρειάζονται είναι: κόφτης σωλήνων, καμινέτο, χοντρό καλάι, αλοιφή συγκόλυσης

metrisidexamenis08

metrisidexamenis07

Για να κολληθεί το ταφ με την μούφα σπειρώματος χρειάστηκε ένα μικρό κομμάτι χαλκοσωλήνα

metrisidexamenis10

metrisidexamenis06

Τοποθέτησα μια μεταλλική ράγα από ράφια τοίχου σε 2 καδρόνια και την βίδωσα στον τοίχο κατακόρυφα δίπλα από την δεξαμενή

metrisidexamenis16

Στην συνέχεια μέτρησα το μήκος που πρέπει να αφαιρεθεί από τον υπάρχον σωλήνα ώστε να μπει το ταφ σωστά. Το σημείο που θα μπει το ταφ (αριστερά – δεξιά) δεν παίζει ρόλο, το έβαλα κάπου στην μέση.

metrisidexamenis17

Έκοψα τον σωλήνα στα 2 σημεία (αφού έκλεισα την παροχή)

metrisidexamenis18

metrisidexamenis23

Διαπίστωσα πως ο σωλήνας ήταν μπλοκαρισμένος ως την μέση με βρομιές από τα κατάλοιπα πετρελαίου

metrisidexamenis22

και τον καθάρισα όσο καλύτερα μπορούσα

metrisidexamenis20

στην συνέχεια έβαλα αλοιφή στο ταφ και στις άκρες και πέρασα το ταφ

metrisidexamenis25

metrisidexamenis26

κόλλησα το ταφ με καλάι και το καμινέτο

metrisidexamenis28

metrisidexamenis29

Στο θέμα φωτιάς πάνω σε σωλήνα που είχε πετρέλαιο: Αφενός ο σωλήνας ήταν άδειος και τον είχα στραγγίξει καλά, αφετέρου έκανα γρήγορες κινήσεις για να μην μεταδοθεί η θερμότητα σε όλο του το μήκος.

Τέλος βίδωσα την μούφα με τον σωλήνα και έδεσα τον σωλήνα στην ράγα με tire up.

metrisidexamenis01Το πάνω μέρος το δίπλωσα έτσι ώστε να μην μπαίνουν βρωμιές αλλά ταυτόχρονα να είναι ανοιχτός στον αέρα (αλλιώς δεν θα δουλέψει)

metrisidexamenis02

και άνοιξα την παροχή της δεξαμενής

metrisidexamenis05

metrisidexamenis04

Φυσικά μετά χρειάζεται εξαέρωση ο καυστήρας για να φύγει όλος ο αέρας που υπάρχει ενδιάμεσα. Αυτή είναι μια διαδικασία που γίνεται εύκολα με ένα allen key.

6 thoughts on “Εξωτερικός μετρητής δεξαμενής πετρελαίου

  1. Λειπει ενα βανακι πριν τον λαστιχοσωληνα ωστε να το κλεινεις οταν δεν χρειαζεσαι την ενδειξη. Σε περιπτωση βλαβης του πλαστικου σωληνα θα χασεις ολο το πετρελαιο.

  2. Ωραία..!!!ήθελα να ρωτήσω εάν το αλφαδολαστιχο “καίγεται” με τον καιρό απο το πετρέλαιο…!!!

Άφησε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.