Για να μπορείς να μετρήσεις την ποσότητα πετρελαίου σε μια δεξαμενή πρέπει αυτή να έχει παραλληλεπίπεδο σχήμα. Οι σωστές δεξαμενές έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις (1Χ1Χ1μέτρο ή 2Χ1Χ1 κτλ.) ώστε το κάθε εκατοστό ύψους να αντιστοιχεί σε στρογγυλό αριθμό λίτρων πετρελαίου.
Για παράδειγμα σε μια δεξαμενή 2Χ1Χ1 όπου τα 2 μέτρα είναι μήκος, ο συνολικός όγκος είναι 2 κυβικά μέτρα ενώ κάθε εκατοστό ύψους αντιστοιχεί σε 20 λίτρα υγρού.
Με τις παραπάνω προϋποθέσεις η μέτρηση γίνεται εύκολα και με ακρίβεια τοποθετώντας ένα κατακόρυφο διάφανο σωλήνα εξωτερικά της δεξαμενής. Με την απλή αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων το ύψος του υγρού στον σωλήνα ταυτίζετε με αυτό της δεξαμενής. Υπάρχουν έτοιμα τέτοια συστήματα στα οποία ο σωλήνας βρίσκετε δίπλα σε χάρακα.
Στην δική μου περίπτωση δεν έχω παραλληλεπίπεδη δεξαμενή και δεν με ενδιαφέρει να ξέρω ακριβώς πόσα λίτρα έχω μέσα. Με ενδιέφερε μόνο να ξέρω πόσο έχω ακόμα για να παραγγείλω νέο πετρέλαιο.
Πρόσθεσα έναν διάφανο σωλήνα χωρίς διαβάθμιση.
Η σύνδεση έγινε στον χαλκοσωλήνα που τροφοδοτεί τον καυστήρα. Η δεξαμενή είχε πετρέλαιο μέσα αλλά υπήρχε διακόπτης που σταματούσε την παροχή.
Τα υλικά που χρειάστηκαν ήταν ένα ταφ χαλκού στην διάμετρο της υπάρχουσας σωλήνας, μια μούφα χαλκού σε σπείρωμα και μια μούφα για τον σωλήνα
Τα εργαλεία που χρειάζονται είναι: κόφτης σωλήνων, καμινέτο, χοντρό καλάι, αλοιφή συγκόλυσης
Για να κολληθεί το ταφ με την μούφα σπειρώματος χρειάστηκε ένα μικρό κομμάτι χαλκοσωλήνα
Τοποθέτησα μια μεταλλική ράγα από ράφια τοίχου σε 2 καδρόνια και την βίδωσα στον τοίχο κατακόρυφα δίπλα από την δεξαμενή
Στην συνέχεια μέτρησα το μήκος που πρέπει να αφαιρεθεί από τον υπάρχον σωλήνα ώστε να μπει το ταφ σωστά. Το σημείο που θα μπει το ταφ (αριστερά – δεξιά) δεν παίζει ρόλο, το έβαλα κάπου στην μέση.
Έκοψα τον σωλήνα στα 2 σημεία (αφού έκλεισα την παροχή)
Διαπίστωσα πως ο σωλήνας ήταν μπλοκαρισμένος ως την μέση με βρομιές από τα κατάλοιπα πετρελαίου
και τον καθάρισα όσο καλύτερα μπορούσα
στην συνέχεια έβαλα αλοιφή στο ταφ και στις άκρες και πέρασα το ταφ
κόλλησα το ταφ με καλάι και το καμινέτο
Στο θέμα φωτιάς πάνω σε σωλήνα που είχε πετρέλαιο: Αφενός ο σωλήνας ήταν άδειος και τον είχα στραγγίξει καλά, αφετέρου έκανα γρήγορες κινήσεις για να μην μεταδοθεί η θερμότητα σε όλο του το μήκος.
Τέλος βίδωσα την μούφα με τον σωλήνα και έδεσα τον σωλήνα στην ράγα με tire up.
Το πάνω μέρος το δίπλωσα έτσι ώστε να μην μπαίνουν βρωμιές αλλά ταυτόχρονα να είναι ανοιχτός στον αέρα (αλλιώς δεν θα δουλέψει)
και άνοιξα την παροχή της δεξαμενής
Φυσικά μετά χρειάζεται εξαέρωση ο καυστήρας για να φύγει όλος ο αέρας που υπάρχει ενδιάμεσα. Αυτή είναι μια διαδικασία που γίνεται εύκολα με ένα allen key.
Πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο, ευχαριστώ για τον κόπο σου!
Σε ευχαριστώ πολύ.
Εξυπνο, απλο & αποδοτικό! Συγχαρητήρια!
Λειπει ενα βανακι πριν τον λαστιχοσωληνα ωστε να το κλεινεις οταν δεν χρειαζεσαι την ενδειξη. Σε περιπτωση βλαβης του πλαστικου σωληνα θα χασεις ολο το πετρελαιο.
Πολύ καλή παρατήρηση. Δεν το είχα σκεφτεί. Θα το προσθέσω. Σε ευχαριστώ.
Ωραία..!!!ήθελα να ρωτήσω εάν το αλφαδολαστιχο “καίγεται” με τον καιρό απο το πετρέλαιο…!!!