Κομπρεσέρ αέρα από μοτέρ ψυγείου

Πριν καιρό έφτιαξα αυτό το αθόρυβο κομπρεσέρ.

IMG_0072 - Copy

Εύκολη κατασκευή με κόστος γύρω στα 60€ (χωρίς το μοτέρ και τον πυροσβεστήρα).

Τα σημαντικά σε μια τέτοια κατασκευή είναι:

1. Οπωσδήποτε βάζουμε βαλβίδα εκτόνωσης (η δικιά μου δεν φαίνεται στην φωτογραφία, βρίσκεται ανάμεσα στον πρεσοστάτη και στον ρυθμιστή πίεσης – δλδ ανάμεσα στα 2 ρολόγια με ένα ταφ)

2. Καλό είναι ο πυροσβεστήρας να είναι καινούργιος (10-15€).

3. Η ρύθμιση του πρεσσοστάτη να μην ξεπερνά τα 8 bar (ατμόσφαιρες).

4. Σημαντική προσθήκη είναι η υδατοπαγίδα γιατί φτύνει αρκετή υγρασία.

Έχω δει αντίστοιχες κατασκευές που ανοίγουν ένα σωρό τρύπες στους πυροσβεστήρες, άλλη για την είσοδο άλλη για την έξοδο κτλ. Το θεωρώ άχρηστο. Η έξοδος του πυροσβεστήρα είναι έτοιμη για σπείρωμα 1/4” και λειτουργεί κανονικά. Απλά πρέπει να είναι πατημένη η λαβή του. Εγώ άνοιξα μια τρύπα και έβαλα τον πίρο να το κρατά πατημένο. Με αυτόν τον τρόπο όταν τελείωνα την δουλειά μου, έβγαζα τον πίρο και κρατούσα τον πυροσβεστήρα γεμάτο με αέρα. Έτσι όταν το χρειαζόμουν ήταν γεμάτος και δεν περίμενα να ξαναγεμίσει.

Στην είσοδο του αέρα (στα άκρα των 2 κόκκινων σωλήνων) έχω βάλει 2 βαλβίδες αντεπιστροφής για να μην χάνω αέρα προς τα μοτέρ. Στην συγκεκριμένη φώτο έχω προσθέσει ως δεύτερο μοτέρ ένα κομπρεσέρ αυτοκινήτου. Δεν κέρδισα τίποτα με αυτό. Αργότερα πρόσθεσα δεύτερο μοτέρ ψυγείου μειώνοντας έτσι τον χρόνο γεμίσματος στο μισό.

Τελικά το κόστος κατασκευής έχει μικρή διαφορά από ένα κομπρεσέρ του εμπορείου. Το μόνο υπέρ μιας τέτοιας κατασκευής είναι το αθόρυβο της λειτουργίας του.

Ένα τελευταίο είναι ότι θέλει αρκετή ώρα να γεμίσει, ενώ αδειάζει αμέσως όταν χρησιμοποιείται για καθάρισμα. Εμένα με βόλεψε μια χαρά για χρήση καρφωτικού. Το χρησιμοποίησα επίσης για καθάρισμα αλλά και για φούσκωμα μπαλονιών, πισίνας κτλ. Αρκετός κόσμος το φτιάχνει για αερογράφο. Σε αυτό βολεύει πολύ διότι ο αερογράφος παίζει στο 1 bar περίπου οπότε κρατάει για όση ώρα θέλεις. Σε αυτή την περίπτωση βάζεις διαφορετικό μειωτή πίεσης που παίζει με ακρίβεια σε χαμηλές πιέσεις.

Συνδεσμολογία:

sxedio_kompreser

6 thoughts on “Κομπρεσέρ αέρα από μοτέρ ψυγείου

 1. πολυ ωραιο το κομπρεσερ .θα συμφωνησω πως το κοστος ειναι στα ιδια επιπεδα σε σχεση με ενα καινουργιο αλλα την ευχαριστηση οτι το εφτιαξες εσυ που τη βαζεις.Αυτη δεν κοστολογειται !!

  Το προβλημα της σχετικα αργης πληρωσης αερα το ελυσα ετσι …https://youtu.be/8mlCZG0GLA8

  • Το σημαντικό υπέρ του αθόρυβου όμως είναι πολύ σημαντικό όταν δουλεύεις σπίτι. Πολύ ωραία η κατασκευή σου. Και εγώ το δούλεψα με 2 μοτέρ. Πλέον έχω μεγάλο κομπρεσέρ και το συγκεκριμένο με τα μοτέρ ψυγείου κάθετε και σκονίζεται.

  • Με μία τρύπα δουλεύει κανονικά διότι ο αέρας μπορεί να πηγαίνει και στις 2 κατευθύνσεις προς τον αεροθάλαμο (πυροσβεστήρα). Έτσι όταν δουλεύει το μοτέρ του ψυγείου ο αέρας πηγαίνει προς τον πυροσβεστήρα και όταν το χρησιμοποιείς πηγαίνει από τον πυροσβεστήρα προς την έξοδο. Στην περίπτωση που το χρησιμοποιείς ενώ δουλεύει το μοτέρ, τότε λογικά τραβάς στην έξοδο και από τον πυροσβεστήρα και από το μοτέρ. Είναι θέμα διαφοράς πίεσης μεταξύ των 3ων σημείων που εξετάζουμε. Μπορεί αυτό να μην είναι σωστό σε ένα μεγάλο κανονικό κομπρεσέρ, δεν ξέρω, αλλά η λογική μου λέει πως δεν υπάρχει παρενέργεια.
   Για την συνδεσμολογία κοίτα το σκίτσο που πρόσθεσα στο άρθρο. Σημαντικό που το ακροφύσιο του πυροσβεστήρα έχει σπείρωμα 1/4. Επίσης βολεύει μεγαλύτερος πυροσβεστήρας.

 2. Να τον αδειάζεις τον πυροσβεστήρα παντα !! Απο τη στιγμη που δεν εχεις αποστραγγυξη , ο συνδιασμος αερας και πιεσης δημιουργει υγρασία , άρα και διάβρωση του θαλάμου. Αδειαζε παντα τον πυροσβεστηρα και θα τον εχεις για μια ζωη!

  • Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Πλέον τον λειτουργώ ανάποδα γι’ αυτό τον λόγο της υγρασίας και με 2 μοτέρ. Γενικά είναι πάντα άδειος και τον γεμίζω όταν τον χρησιμοποιώ.
   Κομπρεσέρ αέρα με 2 μοτέρ ψυγείου

Άφησε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.