Μετατροπή κατσαβιδιού σε Λιθίου

allagiselithioy012

Σε παλιότερα άρθρα μου είχα περιγράψει πως είχα κάνει “Αλλαγή επαναφορτιζόμενων μπαταριών σε ηλεκτρικές συσκευές” στο οποίο εμφανίζεται και το παραπάνω κατσαβίδι, καθώς και “Αλλαγή επαναφορτιζόμενων μπαταριών σε δραπανοκατσάβιδο”.

Εδώ μετατρέπω το κατσαβίδι 4.8V σε λιθίου μιας (1) μπαταρίας 3,7V. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε τι χρειάζεται να αλλάξετε πχ ένα δραπανοκατσάβιδο 12 ή 14V θα σας πω ότι είναι πολύ πιο περίπλοκο. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μπει ειδική ηλεκτρονική πλακέτα φόρτισης ώστε οι 3-4 μπαταρίες λιθίου που είναι σε σειρά, να φορτίζονται χωριστά με τάση 4,2V. Με άλλα λόγια, αν δεν είστε τις δουλειάς, απλά μην το σκέφτεστε καν.

Επειδή όμως τα εργαλεία με μπαταρία λιθίου είναι δεκάδες φορές καλύτερα από τα κλασικά (Ni-Cd) και επειδή λόγω της ενασχόλησης μου εδώ και χρόνια με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έχω ένα σωρό μπαταρίες λιθίου τύπου 18650, αποφάσισα να κάνω μετατροπή το παραπάνω κατσαβίδι σε λιθίου.

allagiselithioy011

Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω πως τέτοιες μετατροπές δεν πρέπει να γίνονται σε καμιά περίπτωση από άτομα που δεν έχουν τις γνώσεις καθώς και από άτομα που δεν γνωρίζουν τους επικείμενους κινδύνους οι οποίοι είναι (αλλά δεν περιορίζονται) σε υπερθέρμανση της μπαταρίας λιθίου, έκρηξη της μπαταρίας, πρόκληση φωτιάς και άλλων τραυματισμών. Δηλώνω πως δεν φέρνω ουδεμία ευθύνη για ότι κάνετε στον χώρο σας με την χρήση των πληροφοριών που λαμβάνετε από την ιστοσελίδα μου.

Τώρα λίγες πληροφορίες για τις μπαταρίες λιθίου.

Οι μπαταρίες λιθίου είναι κατά πολύ ανώτερες από τις συμβατικές. Στα μεγάλα προτερήματα τους είναι:

  1. Φορτίζουν πολύ γρήγορα: 1 με 1,5 ώρα.
  2. Δεν αποφορτίζονται μόνες τους.
  3. Μπορούν να δώσουν αρκετά αμπέρ.
  4. Το μικρό τους μέγεθος και βάρος.
  5. Κρατάνε περισσότερο στο πέρασμα του χρόνου.

Έχουν ένα ελάττωμα το οποίο πλέον έχει ξεπεραστεί. Μπορούν να εκραγούν αν δεν φορτιστούν με κατάλληλο και της προκοπής φορτιστή. Οι μπαταρίες λιθίου χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στα εξής ηλεκτρονικά: Φορητοί υπολογιστές (laptop), κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τελευταία έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν και άλλες επαναφορτιζόμενες συσκευές που πριν δεν είχαν μπαταρίες λιθίου, όπως: κουρευτικές μηχανές, σκουπάκια, και πλέον και σε υβριδικά αυτοκίνητα.

Σκεφτείτε ότι οι Ni-CD ή Ni-Me δίνουν 1.2V και άρα χρειαζόμαστε 3 ΑΑ για να πάρουμε 3.6V δλδ όσο δίνει μια μπαταρία λιθίου (3.7V). Η αλήθεια βέβαια είναι πως μια μπαταρία λιθίου φορτίζεται πάντα μέχρι τα 4.2V και κρατάει αρκετά μέχρι να πέσει στα ονομαστικά της βολτ.

Το συγκεκριμένο κατσαβίδι έχει 4 μπαταρίες ΑΑ σε σειρά, άρα δουλεύει στα 4,8V. Άρα η μια μπαταρία μπορεί να φαίνεται λίγη (3.7V με 4,2V) αλλά η αλήθεια είναι πως είναι ικανοποιητική εξαιτίας της δύναμής της. Δλδ μπορεί να γυρνάει ελάχιστα πιο αργά αλλά θα δίνει περισσότερα αμπέρ, άρα το κατσαβίδι θα είναι λίγο πιο δυνατό. Επίσης θα φορτίζει σε 30 με 40 λεπτά αφού ποτέ δεν θα το αφήνω να αποφορτιστεί τελείως.

Το τελευταίο και το σημαντικότερο, ο φορτιστής πλέον θα είναι ειδικός φορτιστής για μπαταρίες λιθίου με τάση 4.2V. Αν συνδεθεί με τον παλιό φορτιστή ή με έναν οποιονδήποτε τότε το ποιο πιθανό είναι να έχουμε καπνό, φωτιά και έκρηξη (όχι απαραίτητα με αυτή την σειρά).

Οι φωτογραφίες της μετατροπής:

allagiselithioy001

allagiselithioy002

allagiselithioy003

allagiselithioy004

allagiselithioy005

allagiselithioy006

allagiselithioy007

allagiselithioy008

allagiselithioy009

allagiselithioy010

 

Άφησε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.